BARDZO CZĘSTO

Bardzo często jednak, jeśli bakterie te nie były uprzednio hodowane w środowisku zawierającym dany cukier, nie wykazują one aktywności enzymatycznej nie­zbędnej do jego zmetabolizowania. Przez długi czas uważano, że to cukier dostarcza bakteriom informacji, że jakby uczy on białko, jaki kształt ma ono przybrać, aby miało określo­ną aktywność enzymatyczną. Ale odkąd bakterie stały się dostępne analizie genetycznej, ta dydaktyczna hipoteza okaza­ła się fałszywa. Cukier działa bowiem tylko jako sygnał do rozpoczęcia syntezy białka, to znaczy uruchamia całą serię procesów regulowanych w każdym szczególe przez geny. Cu­kier dokonuje tylko wyboru z zasobu genów i aktywuje gen kodujący odpowiednie białko. Natomiast struktura i aktyw­ność białka pozostają w całości niezależne od cukru.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj popularno-naukowe artykuły dotyczące przeróżnych dziedzin życia. Bloga prowadzę z pasji, jest to moje ogromne hobby. Jeśli podobają Ci się wpisy jakie tutaj zamieszczam to zapraszam do komentowania ich i likowania na fb!